De klimaatcrisis is een feit. Wie sceptisch is kan het meest recente IPCC rapport eens lezen.
En het is gewoon verdraaid lastig voor ons allemaal om er op een goede manier mee om te gaan. De situatie is bedreigend en urgent enerzijds en positief en vol hoop anderzijds. Een gigantische test voor de samenwerking tussen ons verstand en onze ziel. Maar het goede nieuws is: handelen geeft een zekere controle terug. Alle individuele keuzes bij elkaar opgeteld leiden uiteindelijk tot 75% van de wereldwijde CO2 uitstoot.
Klimaatpsychologie
Hoe omgaan met (de impact van) de feiten?
What the world needs most is openness: open hearts, open doors, open eyes, open minds, open ears, open souls. -Robert Muller
Hoe lang gaat deze peilschaal nog mee......?
Feiten en doorwerking
Misschien herken je bij jezelf of anderen wel één of meerdere van veel voorkomende reacties op de klimaatcrisis. Ontkennen, bagatelliseren of juist in paniek raken of somber worden.
- Niet alle feiten willen weten kan leiden tot afsluiting of onberedeneerd optimisme.
- Te weinig feiten kennen maakt dat je anderen ervaart als paniekzaaiers.
- Heel veel feiten kennen kan leiden tot paniek en/of depressie.
Gelukkig is er een uitweg: voldoende doordrongen zijn van de enorme urgentie in combinatie met de focus op handelingsperspectief. Van tijd tot tijd ruimte nemen voor rouw kan nodig zijn om niet te stagneren. Toelichting: omgaan met iets wat er niet meer is, maar er altijd was. Dat is de vergelijking tussen rouwen om het klimaat en rouwen om het verlies van een dierbare. De wetenschap dat althans de komende decennia nog een verergering zal optreden kan anticiperende rouw opleveren, zoals bij mantelzorg bij een voortschrijdende ziekte. Rouwen om de actuele situatie wordt wel 'levend verlies' genoemd.
Hoe begeleiding helpt
Gestructureerde begeleiding kan je helpen het verschil te ontdekken tussen pijn en lijden. Dat is een zeer individueel zoekproces naar betekenisgeving en zingeving en kan je leiden naar ruimte, die eerder onvindbaar leek. Werkend vanuit je talenten en kernkwaliteiten. Vaak volgt dan een positieve ontdekking: het kleine is helemaal niet zo klein. Juist in het kleine kan het vervullende van het leven gevonden worden.
Verre vakanties, bezit, materialisme in het algemeen: dat wat we als groots en meeslepend ervoeren verliest zijn glans. Ervoor in de plaats komt: het 'juiste' ervaren door te leven binnen de grenzen van de planeet.
Wie dan leeft, die nu zorgt.
Indien nodig hanteer ik een beproefd stappenplan bij deze specifieke uitdaging.
Klimaatpsychologie
Klimaatpsychologie houdt zich onder andere bezig met het fenomeen compartimentaliseren. De menselijke neiging om het incompatible weten versus doen vooral van elkaar weg te houden. Aparte hokjes in onze beschouwingen. Irrationeel gedrag valt dan bijvoorbeeld niet meer op. Kernwoorden zijn verder: inzicht, grondhouding en vaardigheden (gedrag) om met deze grootste crisis ooit om te gaan.
Waarom wordt de urgentie groter? Bij een ongewijzigde koers kunnen zelfversnellende processen ontstaan die niet meer te keren zullen zijn. Dit geldt voor zowel de opwarming als het biodiversiteitsverlies. De komende 10 jaar bepalen we het klimaat voor de komende 10.000 jaar. Kom vooral langs als je behoefte hebt aan steun bij deze onderwerpen.
Werk met mij
Wil je binnen jouw organisatie 'iets' met klimaatpsychologie? Wil je de ontwikkeling van een klimaat-aanpak een plek geven in een lesprogramma? Of loop jij in je persoonlijke leven vast als het gaat om de klimaatcrisis?
Wat kan ik voor jou of jouw organisatie betekenen:
1. Begeleidingstraject vanuit inzichten van de klimaatpsychologie
2. Groepstraining klimaatpsychologie voor medewerkers van jouw organisatie
3. Begeleiding gericht op (klimaat)rouw
4. Maatwerk zoals.........
Blog
Rouwen om het klimaat
Dit is er nodig om de grootste crisis van ons leven het hoofd te bieden. Limburgers die hun huis zagen onderstromen kunnen er niet meer omheen. Net zomin als de inwoners van India die met 50 graden de vogels letterlijk uit de lucht zien vallen.
Aangenaam kennis te maken
Mijn verhaal en mijn cv
Rouwen om een veranderende wereld.
Wennen aan iets waar je eigenlijk niet aan wil wennen. Zo zou je het proces van rouw kunnen omschrijven. Als we vanwege de klimaatontwrichting en de coronacrisis íets moeten, dan is het dat wel. December 2020
Kunstproject verbeeldt klimaatrouw
In deze video die hoort bij het kunstproject van Rashel van der Schaaf mocht ik de achtergrond van klimaatrouw toelichten.
Referenties
Wat kun je zelf doen
- Neem behalve het klimaat ook je innerlijk klimaat serieus, voorkom wegzakken of apathie
- Woeker met je talenten en kernkwaliteiten en zoek vanuit daar naar manieren om zinvol bezig te zijn
- Voorkom voortdurende absorptie van slecht nieuws
- Leer van kunstenaars en fictieschrijvers: ontwikkel beelden en daarmee perspectief
- Leer jezelf te kalmeren
- Vraag je af: wat kan ik zelf doen?